Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι θέσεις των κομμάτων για το Ελληνικό


Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με ανοιχτή επιστολή της -στις 30 Μαΐου- προς όλα τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν τη ψήφο του Ελληνικού λαού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ζήτησε τις απόψεις τους σχετικά με την “αξιοποίηση” - ξεπούλημα του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού. Λάβαμε τις παρακάτω απαντήσεις απο δύο πολιτικούς φορείς: Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΕΚΜ και τους Οικολόγους Πράσινους. Παραθέτουμε τις θέσεις των δύο κομμάτων...  
ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΕΚΜ

  1. Στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την κατάργηση του μνημονίου, καταργείται η νομοθετική ρύθμιση (ν.4062/2012) περί αξιοποίησης του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού, με την οποία παραδίδεται σε ιδιωτικά ή ξένα συμφέροντα, για την πιο άγρια ανάπτυξη 6.204 στρ., που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο, όλη την παραλία του Ελληνικού απο τον Άλιμο ως τη Γλυφάδα αλλά και τον αιγιαλό και τον υποθαλάσσιο χώρο, καθώς προβλέπονται νέες εκτεταμένες προσχώσεις.
  2. Η έκταση του πρ. Αεροδρομίου θα παραμείνει δημόσιος χώρος υψηλού πρασίνου, ανοιχτός και προσβάσιμος στους κατοίκους της Αττικής και θα αναπλαστεί με βάσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου.
  3. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού είναι ένα έργο πολύ χαμηλού προϋπολογισμού, που εκταμιεύεται σταδιακά, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται. Επαναχρησιμοποιεί μεγάλο μέρος του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού και εμπλουτίζει ένα ήδη ανεπτυγμένο με ποικιλία βλάστησης πράσινο περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  4. Το Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί παράδειγμα πρότυπης οικολογικής ανάπτυξης, που συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία και αναψυχή με πολιτιστικές χρήσεις, οι οποίες στεγάζονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στους ανοιχτούς χώρους και τα κτίρια, είναι διεθνούς εμβέλειας, προωθούν τις τέχνες και παράγουν πνευματικό, καλλιτεχνικό και ταυτόχρονα οικονομικό πλούτο για την τοπική κοινωνία και ευρύτερα για την Αττική.
  5. Μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου μπορεί να δοθεί για την ανάπτυξη αστικών αγρών και την παραγωγή προϊόντων προς κατανάλωση, προσφέροντας ένα παράδειγμα αστικών καλλιεργειών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συχνά για τη στήριξη της κοινωνίας σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
  6. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης απο την Τοπική Κοινωνία και τη δημοτική αρχή και ανάπτυξης ενός παναττικού κινήματος, που κατάφερε να διασώσει την έκταση από αλλεπάλληλες κυβερνητικές επιχειρήσεις οικοδόμησης και καταστροφής, υποδεικνύοντας με ένα πλήθος δράσεων (φυτεύσεις, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλλιέργειες), το μελλοντικό χαρακτήρα του χώρου. Χωρίς αυτήν την παρέμβαση και τους κοινωνικούς αγώνες, σήμερα δεν θα είχε παραμείνει ζωντανή η δυνατότητα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.

Οικολόγοι Πράσινοι

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έλλειμμα πράσινου και την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου της Αθήνας καθώς και την υπερπροσφορά δομημένου χώρου στην Αττική, είχε τοποθετηθεί, από το 2008, για το μέλλον του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, αντιδρώντας στην πρόταση Σουφλιά για οικοπεδοποίηση του χώρου και προτείνοντας την μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες παρεμβάσεις περιορισμένου κόστους, που περιελάμβαναν α) σύνδεση του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον Άγιο Κοσμά, β) διατήρηση μέρους των υπαρχόντων κτηρίων για κοινωφελείς χρήσεις για την ευρύτερη περιοχή, γ) αποκατάσταση των εγκαταστάσεων μαζικής άθλησης του Αγίου Κοσμά και δ) ανταλλαγή των προς διατήρηση οικοδομημένων, με πολλαπλάσια γη σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Έκτοτε, το κόμμα μας τοποθετήθηκε αντιτιθέμενο συστηματικά σε κάθε προσπάθεια εκποίησης του χώρου του πρώην Αεροδρομίου και διεκδικώντας την εφαρμογή της πρότασης του ΕΜΠ.
Δηλώσαμε (Δελτίο Τύπου 22/2/2011) ότι η «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δε μπορεί να σημαίνει αλλαγή χρήσεων για ανοικοδόμηση ελεύθερων χώρων σε πόλεις με δραματικό έλλειμμα πρασίνου» και αντιδράσαμε στην υπαγωγή του Ελληνικού στη διαδικασία του fast track και στην τροπολογία για την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
Απορρίψαμε (Δελτίο Τύπου 27/5/2011) το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υπογραμμίζοντας ότι «Η “αξιοποίηση” της δημόσιας ακίνητης περιουσίας δείχνει να οδηγεί σε βίαιη αλλαγή χρήσεων σε πολύτιμη άκτιστη δημόσια γη, που είναι ζωτικό να διατηρηθεί ως απόθεμα για να καλυφθεί, έστω μελλοντικά, το δραματικό έλλειμμα πρασίνου των μεγάλων ελληνικών πόλεων. Το παράδειγμα του Ελληνικού αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση χώρου που, αν οικοδομηθεί, θα επιβαρύνει δραματικά και τις επόμενες γενιές».
Διαφωνήσαμε τέλος (Δελτίο Τύπου 29/6/2011) με τον Εφαρμοστικό Νόμο που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο α) τονίζοντας ότι «Τα δημόσια ακίνητα που θα εκποιηθούν, πρακτικά εξαιρούνται από τα πάντα: από το πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, τους οικοδομικούς κανονισμούς, την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία, ακόμη και από συνταγματικές διατάξεις όπως ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού. Πρακτικά αγοραστές δημόσιας γης θα μπορούν να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση ειδική νομοθεσία που θα παρακάμπτει κάθε ελληνική και ευρωπαϊκή νομιμότητα, και θα ισχύει ειδικά γι’ αυτούς» και β) επισημαίνοντας ότι «Η σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας κινδυνεύει να αποτελέσει σοβαρή παραβίαση της δημοκρατίας, της εθνικής κυριαρχίας και των απαραίτητων όρων διαφάνειας, αποκλείοντας τη λογοδοσία για τον τρόπο υλοποίησης και για τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων. Πρακτικά διασφαλίζει μόνο την άνευ όρων εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανεξάρτητα από το κόστος των επιπτώσεων».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού με στόχο τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πράσινου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, για χρήση όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου.
Σύμφωνα με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε ενάντια στη νομοθετημένη αυθαιρεσία του “fast track” και σε κάθε παραχώρηση δημόσιας γης για οικοδόμηση στις πόλεις με έλλειμμα πρασίνου, ή σε αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος.

1 σχόλιο:

  1. Οι δενδροφυτεύσεις που κάνετε φεύγουν σε 10' με μια μπουλντόζα. Λυπηρό γιατί και εγώ αγαπάω το πράσινο. Αλλά εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Αφήστε λοιπόν να γίνει η αξιοποίηση οπως πρέπει και αφήστε να έρθει ανάπτυξη. Οι οικωλογικές ευαισθησίες εκεί που πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή