Σελίδες

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
ΟΧΙ ΣΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
   
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 7.οο μμ
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Ύδρας και Μνησικλέους 2
 (απέναντι από το Δημοτικό ‘Αλσος)

Συμμετέχουν:
 Εκπρόσωπος Δήμου Ελληνικού –Αργυρούπολης
Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ
Τάσος Ταστάνης, Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας
Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος

«Αντίλογος»- Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης

..........................................



εκδήλωση για το Ελληνικό στον Άλιμο

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 7:30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96) η Δημοτική Κίνηση "Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι" οργάνωσε εκδήλωση με θέμα την αναγκαιότητα δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού

Το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού 
ένας εφικτός στόχος

Ομιλητής ο Νίκος Μπελαβίλας
Δρ Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ,
επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος
για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στο Ελληνικό

Αναγκαιότητα του πρασίνου
και των ελεύθερων χώρων
στο λεκανοπέδιο και το παράκτιο μέτωπο

Ομιλήτριες οι
Νάντια Σουρέλη Αρχιτέκτων Μηχ/κος, ΑΠΘ, υποψ. δρ Πολεοδομίας  UCLΑ συντονίστρια της έρευνας
Πολίνα Πρέντου Αρχιτέκτων Μηχ/κος ΕΜΠ, συντονίστρια της έρευνας

Την εκδήλωση-συζήτηση άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος Αλίμου Δημήτρης Κλαυδιανός


Ρεπορτάζ από την εκδήλωση
Δύο, τουλάχιστον, μύθοι καταρρίφθηκαν από τους ομιλητές – ειδικούς σε εκδήλωση για το Ελληνικό, χθες το βράδυ στον Άλιμο, που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι».
Ο ένας είναι αυτό που υποστηρίζει, η κυβέρνηση, ότι είναι ένα αχανές πεδίο που μπορεί να φιλοξενήσει και κτίρια. Ο καθηγητής Νίκ. Μπελαβίλας, επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης του Πολυτεχνείου, σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν στο χώρο κτήρια 300.000 τ.μ. που, όπως προβλέπει η μελέτη, μπορεί να αξιοποιηθούν. Ανάφερε συγκεκριμένα: Κέντρα Πολιτισμού, Μουσεία, αίθουσες συνεδρίων, επιστημονικών – ερευνητικών χρήσεων, εμπορικές χρήσεις στο κτήριο του Ανατολικού Αεροδρομίου, δημόσιες υπηρεσίες για την ευρύτερη περιοχή. Οι υπάρχουσες οικοδομές αντιστοιχούν με έξι μεγάλα Μολ ...
Ο άλλος μύθος αφορά το ύψος της χρηματοδότησης του έργου. Θα απαιτήσει, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, 400 – 700 εκ. ευρώ. Ο ομιλητής σημείωσε ότι το υψηλό αυτό ποσό οφείλεται στο ότι τα προβλεπόμενα έργα είναι πολυτελή. Όμως  το έργο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό και γνωστό δεδομένο από τη δημιουργία μεγάλων πάρκων. Επομένως, η εξοικονόμηση των πόρων θα είναι εύκολη καθώς μέρος τους θα προέρχεται από τα έσοδα που αμέσως μπορεί να υπάρχουν (καφετέριες, αναψυκτήρια, κτήρια που νοικιάζονται κ.τ.λ.). Τα ποσά που χρειάζονται είναι 47 εκ. για το πράσινο που αμέσως μπορεί να δημιουργηθεί και 101 για την ολοκλήρωσή του. Εντύπωση προκάλεσε το στοιχείο που παρατέθηκε ότι ενώ από τα ήδη ενοικιαζόμενα κτήρια θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί 87 εκ. ευρώ, έχουν εισπραχθεί μόνο 40.
Οι συντονίστριες της έρευνας Νάντια Σουρέλη και Πολίνα Πρέντου, αρχιτεκτόνισσες, ανέπτυξαν το περιεχόμενο της έρευνάς τους για τη σημασία της δημιουργίας μεγάλων ζωνών πρασίνου και τις επιδράσεις τους σε περιοχές επιβαρυμένες.
Η προσέλευση πολιτών ήταν μεγάλη (γεμάτη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου). Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, τοπικούς φορείς, τοπικές πολιτικές κινήσεις Δημ. Αριστερά, Οικολόγοι – Πράσινοι, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσο σοβαρό θεωρείται το ζήτημα από την τοπική κοινωνία. Μίλησαν, απορρίπτοντας την πρόταση της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θάνος Ορφανός, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Τσαμπαρλής, η αντιδήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Ροδή Γεωργακάκη, η εκπρόσωπος της greenattack και άλλοι.
Ο εκπρόσωπος του «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι» προλογίζοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι εντάσσεται σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των δημοτών και ενίσχυσης της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Θα επιδιωχθεί η οργάνωση άμεσα κινητοποιήσεων καθώς η κυβέρνηση, στο κλίμα των αδυσώπητων συμφωνιών με την Τρόϊκα, ετοιμάζεται να το παραδώσει στις ‘αγορές’. Μόνο η ανάπτυξη ενός ευρέος και δυναμικού κινήματος μπορεί να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση, που θα συντονίζεται και με την παρέμβαση στους θεσμούς της περιοχής.
Το «Άνω – Κάτω στο Καλαμάκι» έχει ιεραρχήσει αυτόν το στόχο πολύ ψηλά. Αναφερόμενος στις ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων, για τα ‘είπα – ξείπα’ που τις χαρακτηρίζουν, τις αντιπεριβαλλοντικές αντιλήψεις τους, εξήρε τη συνεπή στάση των Δημάρχων των τριών (πρώην τεσσάρων) όμορων Δήμων που τοποθετούνται θετικά και ανεξάρτητα από τα κόμματα όπου πρόσκεινται.