Σελίδες

Επίσκεψη Λατούς στο Ελληνικό

Το χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό επισκέφτηκε την Τρίτη 9 Μαϊου ο Γάλλος θεωρητικός της αποανάπτυξης, καθηγητής Σερζ Λατούς. Τον υποδέχτηκαν εκεί μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και της Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό.
Ο Σερζ Λατούς εξήγησε την έννοια της αποανάπτυξης, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετη με την ανάπτυξη γενικά, αλλά με την ανάπτυξη που καταστρέφει και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, δάση, βιοποικιλότητα, κλπ), την χωρίς μέτρο ανάπτυξη που προωθεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας μη ποιοτικών προϊόντων. Εξήγησε ότι η ανθρώπινη ευτυχία και ισορροπία δεν ταυτίζεται με την υπερκατανάλωση. Υπ’ αυτή την έννοια της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων, η αποανάπτυξη συμβαδίζει με την οικολογία.
 Αφού ενημερώθηκε για τα σχέδια εκποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου, αντί υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου που έχει ανάγκη η υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά πόλη της Αθήνας, ο Σερζ Λατούς μίλησε για τη σημασία του δημόσιου χώρου και για την προστασία του από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία έχουν μόνο στόχο το κέρδος. Με αυτή την έννοια νομιμοποιείται και η οικειοποίηση ενός δημόσιου χώρου –όπως το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό- από πολίτες που θέλουν να τον προστατεύσουν από την εκποίηση του.
Τέλος, ο Σερζ Λατούς έδειξε ενδιαφέρον για τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό, μιλώντας για τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής και απασχόλησης που κυοφορούνται με την πρωτοβουλία αυτή.

*Ο Σερζ Λατούς σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Γαλλία, το Κονγκό και το Λάος. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris Sud. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης.