Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Ελληνικό: Αξιοποίηση για ποιόν;»

Ημερίδα με θέμα «Ελληνικό: Αξιοποίηση για ποιόν; » πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στο ολυμπιακό γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού με διοργανωτές τους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό.
Κοινή συνισταμένη όλων των εισηγήσεων είναι η άποψη ότι η προωθούμενη εκποίηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά είναι εγκληματικό λάθος. Οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό λάθος. Η πώληση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τη χώρα. Ούτε «αξιοποίηση», όπως διατείνεται η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει, ούτε «ανάπτυξη», ούτε «νέες θέσεις εργασίας» θα φέρει. Οικονομικά, όχι μόνο κέρδη δεν θ’ αποφέρει, αλλά θα προκαλέσει ζημιά. Και ταυτόχρονα θα υπάρχει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
Η πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και κοινωνικών εξυπηρετήσεων όπως αυτή έχει διατυπωθεί από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ και υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία αναδείχθηκε ως η μόνη πραγματικά τεκμηριωμένη εναλλακτική λύση για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Είναι ένα σενάριο εφικτό και άμεσα υλοποιήσιμο, με χαμηλό ρίσκο καθώς ξεκινάει με ασφαλείς χαμηλούς προϋπολογισμούς και εξελίσσεται με βάση τη σταδιακή ανάπτυξη των ανταποδοτικών χρήσεων. Μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας και συνολικά έχει υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος, καθώς εξασφαλίζει ανοικτό πράσινο δημόσιο χώρο για όλη την Αθήνα.
Το πάρκο υψηλού πρασίνου, όπως παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά από τον Ν.Μπελαβίλα, θα γίνει με ελάχιστα έξοδα που σε πρώτη φάση αγγίζουν τα 47εκατ.€ και για το σύνολο του έργου τα 100εκατ.€. Πόροι για τη δημιουργία και τη συντήρηση του πάρκου μπορούν να αντληθούν από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από την εκμετάλλευση της ολυμπιακής μαρίνας του Αγ.Κοσμά, της ολυμπιακής εγκατάστασης κανόε-καγιάκ με τη μετατροπή του σε υδροπάρκο, από τη μετατροπή του Ανατολικού Αεροσταθμού σε εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και από περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ και ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ επίσης ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου