Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ναι στο Μητροπολιτκό Πάρκο-Όχι στο Ξεπούλημα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησαν την Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, κάτοικοι απο διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Επιτροπή αποτελούμενη απο τους Δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας και μέλη της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», επέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, απαιτώντας την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Στην συνέχεια, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους κατοίκους για τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ
και επέδωσαν το υπόμνημα στα ΜΜΕ.
Οπως επισημαινεται στο κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα» για την σημερινή παρέμβαση,
«το δημόσιο συμφέρον δεν προωθείται με το ξεπούλημα του Ελληνικού».
Η «Επιτροπή Αγώνα» κλιμακώνοντας την αντίσταση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού,
προγραμματίζει μαζί με άλλες συλλογικότητες το επόμενο διάστημα μια σειρά δράσεις.  

Φωτό: Δρομογράφος

YΠOMNHMA
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ
Aρ.πρωτ.13213/24.2.2014
Κύριοι.
Όπως πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου πρέπει να υποβάλλουν τους τεχνικούς φακέλους και τις τελικές δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την λεγόμενη «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του παραλιακού χώρου του Αγίου Κοσμά, συμπεριλαμβανομένου και του «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας».
Η συνολική έκταση των 6.204 στρεμμάτων που πρόκειται να παραχωρηθεί τα επόμενα 99 χρόνια σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, αποτελεί, ως γνωστόν, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους - δημόσιους χώρους στην περιοχή της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, αλλά και ευρύτερα, στην Αττική. Κατά συνέπεια, ή όποια αξιοποίησή της, μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της Αττικής σε χώρους πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού και στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες που διαρρέουν από κάποια Μ.Μ.Ε, πληροφορούμαστε ότι οι κυρίαρχες προθέσεις των ιδιωτών - διεκδικητών αυτής της δημόσιας γης είναι προσανατολισμένες στην κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων που να περιλαμβάνουν εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακές μονάδες, καζίνο, πολυτελείς κατοικίες, και άλλες χρήσεις που δεν συνδέονται με τις κυρίαρχες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των κατοίκων της Αττικής. Μάλιστα, ο ισχύον νόμος 4062/2012, επιτρέπει στους λεγόμενους «επενδυτές», να κατασκευάσουν κτιριακές εγκαταστάσεις ακόμη και επί του αιγιαλού και της παραλίας, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Όσον αφορά τις εξαγγελίες για Πάρκο 2000 στρεμμάτων, δεν είναι σαφές αν οι «επενδυτές» είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν ένα δημόσιο Πάρκο υψηλού πράσινου.
Κύριοι.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτείτε και να συμφωνήσετε με αντίστοιχες προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές». Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσετε με τους οικονομικούς όρους που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επιχειρούν να επιβάλλουν. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσετε με την παραχώρηση σε ιδιώτες της συνολικής έκτασης των 6.204 στρεμμάτων για 99 χρόνια αντί 0, 5 δις ευρώ, το 75 % του οποίου μάλιστα θα καταβληθεί σε ετήσιες δόσεις, σε βάθος δεκαπενταετίας. Aυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνήσετε με κάποιο μεγαλύτερο αντίτιμο. Απλά, το Ελληνικό , δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.
Εξ’ άλλου, δεν είναι δυνατόν το ΤΑΙΠΕΔ να συνυπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση με τους «επενδυτές» και να είναι υπόλογο αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση της επένδυσης από πράξεις δημοσίων υπηρεσιών, όχι μόνο παράνομου χαρακτήρα, αλλά και για κάθε καθυστέρηση, που θα προκύπτει λόγω εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας εκ μέρους δημοσίων υπηρεσιών!
Κύριοι,
Για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους που μπορούμε να σας αναπτύξουμε σε μια προγραμματισμένη συνάντησή μας, ζητάμε να μην προχωρήσετε την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Κατά την γνώμη μας, το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του καλείται να υπηρετήσει, δεν προωθείται με την σύμβαση που επιδιώκετε να υπογράψετε με τους λεγόμενους «επενδυτές» ιδιώτες-διεκδικητές της έκτασης των 6204 στρ δημόσιας γης στο Ελληνικό. Το δημόσιο συμφέρον, κατά την γνώμη μας, δεν προωθείται με καμία σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.
Αν τελικά αδιαφορήσετε για το δημόσιο συμφέρον, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες.


«Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου