Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κάτω τα χέρια από το Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά!

Από το αν-αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε και προωθείται προς ψήφιση νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».
Κατ’ αρχάς, η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας της χώρας μας, δεν μπορεί να αφορά (μόνο) το Υπουργείο Οικονομικών. Ο εμπαιγμός γίνεται προφανής, διαβάζοντας την εισηγητική έκθεση του αρμόδιου Υπουργού κ. Στουρνάρα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει».

Το τι σημαίνει «οικονομική ανάπτυξη» για τον κ. Στουρνάρα, την σημερινή κυβέρνηση, και τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα στη χώρας μας (και όχι μόνο), είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε εδώ, για μια ακόμη φορά. Περιοριζόμαστε σε μερικές μόνο επισημάνσεις επί του περιεχομένου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου:
  • Το Ν/Σ διατηρεί τις ισχύουσες ρυθμίσεις που μετατρέπουν τα δημόσια κτήματα σε «ιδιωτική περιουσία του δημοσίου», η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιώτες, ιδιωτικές εταιρίες, εμπορικές επιχειρήσεις κλπ.
  • Το Ν/Σ διευκολύνει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα περιγράφοντας τους όρους για μια «άλλη τουριστική ανάπτυξη», αυτή της αυτόματης επέκτασης, της άκριτης παραχώρησης δικαιωμάτων χρήσης της παραλίας και του αιγιαλού, του επεκτατικού παρεμβατισμού ανάλογα με τις κλίνες των κοντινών τουριστικών μονάδων.
  • Το Ν/Σ επιτρέπει την επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν, σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση, τουριστική δραστηριότητα ενταγμένη στο θεσμικό πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ. Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα μπορούν να επιχωματωθούν 5 τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου!
  • Το Ν/Σ προβλέπει ότι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί και πάσης φύσης προστατευόμενες περιοχές ή ευπαθή οικοσυστήματα μπορούν να περιλαμβάνονται σε παραχωρούμενες κοινόχρηστες εκτάσεις με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου κατά περίσταση υπουργείου! (1)
  • Το Ν/Σ προβλέπει τη νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών που υφίστανται στις ακτές, κάτι που, όχι μόνο επιβραβεύει καταπατητές και αυθαιρετούχους, αλλά και αποδέχεται ως τετελεσμένο ένα τεράστιο πλήθος παρεμβάσεων που έχουν κακοποιήσει βάναυσα παράκτια οικοσυστήματα και τοπίο.
Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» εδώ και δυο χρόνια έχει αναδείξει αυτές τις προθέσεις ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι με τον Νόμο 4062/2012 (της κυβέρνησης Παπαδήμου ο οποίος ισχύει) για την «αξιοποίηση του Ελληνικού», δίνεται η δυνατότητα στους λεγόμενους «επενδυτές» να κατασκευάσουν κτιριακές εγκαταστάσεις ακόμη και επί της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. (2)
Σήμερα, η παραλία 3 χιλιομέτρων του Αγίου Κοσμά και ο συνολικός χώρος 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, παραχωρούνται για 99 χρόνια στην Lamda Development του Ομίλου Λάτση έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, επιβεβαιώνοντας όλα όσα επισημαίναμε εδώ και δύo χρόνια.
Αποδεικνύεται, ότι με το Ν/Σ «για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας» που προωθείται σήμερα, επιδιώκεται να εξασφαλιστούν προνομιακοί όροι στον Όμιλο Λάτση στην παραλία του Αγίου Κοσμά και στο Ελληνικό, προκειμένου να πραγματοποιήσει απρόσκοπτα τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, περιορίζοντας την δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης των ακτών σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Αττικής για τους οποίους αποτελούν την μοναδική διέξοδο. Παράλληλα, αυτό που προωθείται να γίνει στις παραλίες του Ελληνικού, αποτελεί το μοντέλο «τουριστικής ανάπτυξης», για όλες της παραλίες της χώρας.
Με αυτή την έννοια, η υπεράσπιση σήμερα του αγώνα του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης και της «Επιτροπής Αγώνα», ενάντια στα σχέδια που προωθούνται από το ΤΑΙΠΕΔ και την σημερινή κυβέρνηση για την δήθεν «αξιοποίηση» του Ελληνικού, αποτελεί καθήκον για όλους όσους αντιστέκονται στο Ν/Σ με τον τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και διαχείριση αιγιαλού και παραλίας».
* ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
* ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΑΤΣΗ!
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ !«Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»


Σημειώσεις
(1) Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, 14.5.2014
(2) Ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», 23.7.2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου