Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Toποθέτηση της «Επιτροπής Αγώνα» στη δημόσια συζήτηση (10/5/2015)



Η Επιτροπή Αγώνα από την ίδρυση της και ως συνέχεια/μέρος μιας προσπάθειας και συσπειρώσεων που ξεκινούν από τα μέσα της δεκαετίας του 90, παλεύει αταλάντευτα για τη αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας Ελληνικού και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου κυρίως υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων κοινωφελών χρήσεων.

Πιστεύουμε ότι η δημόσια περιουσία, ο δημόσιος χώρος, πρέπει ως τέτοιος να αξιοποιείται, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου.
Η περιοχή μας και γενικότερα η Αθήνα και ο Πειραιάς δεν έχουν ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας πόλης στο Ελληνικό με καζίνο, ουρανοξύστες, ξενοδοχεία, μεγάλα εμπορικά κέντρα, πολυτελείς κατοικίες και προσχώσεις στην παραλία. Από τη δημιουργία ενός τέτοιου είδους τουριστικού πόλου στα πλαίσια μιας οικονομικής ανάπτυξης άναρχης, ασταθούς με άθλιους, απάνθρωπους όρους εργασίας.
Αντίθετα χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πόλο αναψυχής για ντόπιους και επισκέπτες, με πολύπλευρες χρήσεις και δράσεις, συμβατές με το χαρακτήρα του ως πάρκου πρασίνου, στα πλαίσια μιας ανάπτυξης που θα σέβεται τα δικαιώματα του λαού και το περιβάλλον σαν ένα θεμελιώδες, πολύτιμο, μη αναλώσιμο στοιχείο προόδου της κοινωνίας μας.

Ο αγώνας αυτός έχει περάσει από διάφορες φάσεις ανόδου και ύφεσης, αλλά πάντως ήταν σημαντικός και συνέβαλλε, στην προηγούμενη  περίοδο εξέλιξης του προβλήματος, στο να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα του χώρου στον όμιλο Λάτση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρόσφατη πολιτική αλλαγή άνοιξε μια νέα περίοδο και δημιουργησε βάσιμες ελπίδες ότι αυτή η ανεκτίμητης αξίας δημόσια έκταση μπορεί να σωθεί και να ξεκινήσει σταδιακά η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου.
Ξέρουμε όμως ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι κυρίαρχη επιλογή της ΕΕ & του ΔΝΤ και οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση ασφυκτικές.
Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις της, του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, με τους οποίους άλλωστε πολλές φορές βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι του αγώνα.
Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, όταν φαίνεται να γίνονται επαχθείς συμβιβασμοι που θα έχουν βαριές αρνητικές συνέπειες και στο συγκεκριμένο θέμα.
Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα μας τα οποία αυτή τη στιγμή συνοψίζονται στα εξης:

1. Να ακυρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης στον Λάτση.
Αυτό πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Η διαδικασία αυτή συνιστά ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και νομικό σκάνδαλο.
Να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές πτυχές αυτού του σκανδάλου.
• Ότι σχετικά με το εξευτελιστικό τίμημα παραχώρησης του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στο Λάτση, διεξάγει έρευνα η Εισαγγελία Διαφθοράς για απιστία του ΤΑΙΠΕΔ σε βαθμό κακουργήματος.
• Ότι κατά τη διάρκεια του λεγόμενου διαγωνισμού που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξαν αλλαγές στους όρους με τους οποίους προκυρήχθηκε, πράγμα που αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία.
• Ότι έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά το θέμα των κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτή. Αλλά και της προσβασης των πολιτων στη πληροφόρηση, της διαβούλευσης και της ΣΜΠΕ που απαιτείται για παρεμβάσεις τέτοιας εμβέλειας.
• Ότι ενδεχομένως υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος που αφορά στη διαχείριση κοινόχρηστων πραγμάτων που ανήκουν στη δημόσια κτήση και το περιβαλλοντικό κεκτημένο.
Η Επιτροπή μας αλλά και έγκριτοι νομικοί μπορούν να βοηθήσουν με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα, για την ακύρωση της παραχώρησης στον Λάτση ακόμη και με βάση την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που έγινε στο Eurogroup. Η οποία προβλέπει ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη - και τέτοια είναι η περίπτωση του Ελληνικού μιας και η σύμβαση της δεν έχει κυρωθεί από την Βουλή - θα γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί εφόσον είναι σύμφωνες με το νόμο.
Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε απολύτως απέναντι αν η κυβέρνηση επιλέξει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον Λάτση για τη βελτίωση των όρων της.

2. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση να απεμπλακεί από αυτό το Ελληνικό. 
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός.
Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που ξεφεύγει πολύ των ορίων του Ελληνικού.
Ως Επιτροπή υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις προσπάθειες και συσπειρώσεις που παλεύουν για την κατάργηση του.
Όσο το Ελληνικό είναι στο ΤΑΙΠΕΔ ή οτιδήποτε παρόμοιο του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αξιοποίηση του.

3. Να ακυρωθεί ο μνημονιακός νόμος 4062/12 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Ελληνικού και να αντικατασταθεί με ένα νόμο πλαίσιο που θα θεσμοθετεί την ταυτότητα και τις χρήσεις του μητροπολιτικού πάρκου για το οποίο τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε.
Πιστεύουμε ότι βάση για τον νέο νόμο μπορεί να είναι η μελέτη - έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.
Εν τω μεταξύ διατυπώνονται απόψεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού που είναι στην ίδια λογική, παράλληλες ή συμπληρωματικές με αυτή του ΕΜΠ.
Στη συνέχεια θα ακούσουμε τις εισηγήσεις δύο εξαίρετων επιστημόνων και ανθρώπων του κινήματος που συμμετέχουν και στην Επιτροπή μας.
Είναι ποιο ειδικοί από μένα για να μιλήσουν για την αναγκαιότητα δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, την περιβαλλοντική του σημασία, τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα, τις ρεαλιστικές δυνατότητες χρηματοδότησης της δημιουργίας και συντήρησης του.
Πιστεύουμε και ως Επιτροπή μπορούμε να συμβάλλουμε στην έναρξη το συντομότερο δυνατό μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για το μητροπολιτικό πάρκο και το νέο νόμο πλαίσιο που θα το θεσμοθετεί.
Αυτό θα συμβάλλει στο να δοθεί μια ολόπλευρη ενημέρωση στους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι και φόβοι που συστηματικά έχουν καλλιεργήσει οι συστημικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης.

4. Να δημιουργηθεί Φορέας Δημιουργίας & Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης β' & α' βαθμού, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και κινημάτων.
Μέχρι να γίνει αυτό να αντικατασταθεί άμεσα η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ που υπηρέτησε τις μνημονιακές πολιτικές αυτών που την διόρισαν, πολλές φορές μάλιστα με προκλητικό τρόπο και επιθετικότητα απέναντι σε όσους αγωνίζονταν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και δυστυχώς παραμένουν ακόμη στη θέση τους και εξακολουθούν να προκαλούν.

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες και δράσεις που ενώ θα διαμορφώνουν ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, ταυτόχρονα θα "ανοίγουν" γενικά χώρο στους πολίτες, θα αξιοποιούν άμεσα με σχετικά μικρές παρεμβάσεις χώρους που είναι έτοιμοι να αποδοθούν στους πολίτες και τους φορείς τους, θα βελτιώνουν την κατάσταση χωρών που ήδη χρησιμοποιουνται και θα αποκαθιστούν τις αδικίες και σε ορισμένες περιπτώσεις τη βίαιη εκδίωξη φορέων από το χώρο.
Την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων δεν την "αναμένουμε" από κάποιους άλλους ή από τα πάνω.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι θέμα πολιτικών συσχετισμών δύναμης, ενεργοποίησης και διεκδίκησης των πολιτών, του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.
Σε αυτή την κατεύθυνση διαθέτουμε τις δυνάμεις μας.
Και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε νέες δράσεις, να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις το επόμενο διάστημα. 
                                                                                        Εκ μέρους της «Επιτροπής Αγώνα»
                                                                                                    Χρήστος Κορτζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου