Σελίδες

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΨΕΜΑ: Η «επένδυση» στο Ελληνικό θα φέρει την ανάπτυξη της χώρας
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα προβλεπόμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αντιστοιχούν στους τόκους... τριών μηνών, που πρέπει να πληρωθούν για το σημερινό χρέος της χώρας μας. Αντίθετα, τα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που προβλέπεται να οικοδομηθούν εκεί, θα είναι ορατά για δεκαετίες. Η Αθήνα έχει ανάγκη από αποκέντρωση και βελτίωση του περιβάλλοντός της. Οι όποιες επενδύσεις, πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια της χώρας και να αφορούν παραγωγικές δραστηριότητες. Το Μητροπολιτικό Πάρκο που προτείνουμε, είναι αναπτυξιακό έργο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του θαλάσσιου μετώπου και την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και λόγο παραμονής τους στην Αθήνα που σήμερα, λόγω της περιβαλλοντικής της υποβάθμισης, τους απωθεί.
ΨΕΜΑ: Η εκποίηση δημόσιας γης θα αποφέρει έσοδα στο δημόσιο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Προηγούμενες επιχειρήσεις «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας έχουν καταλήξει σε καταστρατήγηση των σχετικών όρων από τους «επενδυτές» και ανυπαρξία δημοσίων εσόδων. Οι επενδυτές, με προσφυγές στη δικαιοσύνη, ζητούν αποζημιώσεις πολλαπλάσιες από όσα έχουν δώσει. Τέτοιος επενδυτής είναι και το επενδυτικό Fund του Κατάρ το οποίο, σε αντίστοιχη «αξιοποίηση» σημαντικής δημόσιας έκτασης της Λευκωσίας, βρίσκεται σε διαμάχη με το κυπριακό κράτος. Οι επενδυτές δεν είναι εθνικοί ευεργέτες, αλλά θέλουν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος, χρησιμοποιώντας, χωρίς να την πληρώσουν, τη δημόσια γη.
ΨΕΜΑ: Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού μπορεί να δομηθεί κι άλλο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στο Ελληνικό υπάρχουν ήδη 480 κτήρια, κάποια πολύ μεγάλα και εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Η υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 τ.μ.! Στο Ελληνικό δεν χωρά άλλη δόμηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κτίσουμε αλλά να γκρεμίσουμε!
ΨΕΜΑ: Η κατασκευή και η συντήρηση του Πάρκου είναι τόσο ακριβές που το καθιστούν ανέφικτο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το πάρκο υπερκοστολογήθηκε συνειδητά, ενώ, παράλληλα, ποτέ δεν αναζητήθηκαν πόροι για την χρηματοδότησή του. Μελέτη του ΕΜΠ (αναρτημένη στο www.arch.ntua.gr/envlab) αποδεικνύει ότι η κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα - βάσει των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί - των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν μέσα σε αυτό (Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε και ΕΤΑ Α.Ε). Δηλαδή το Πάρκο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
ΨΕΜΑ: Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό δεν είναι χωροταξικά δίκαιη
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διχόνοια για το πώς θα μοιράσουμε το Ελληνικό «δίκαια» στους πολίτες της Αθήνας, καλλιεργείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με στόχο το ξεπούλημα του χώρου σε κάποιο επίδοξο επενδυτή. Η αλήθεια είναι ότι για να λυθούν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της Αθήνας, απαιτούνται 10πλάσιοι χώροι πράσινου (50.000στρ) από την έκταση του Ελληνικού. Μόνο όμως τα μητροπολιτικά πάρκα, μεγάλες δηλαδή εκτάσεις βιοποικιλότητας και πρασίνου, μπορούν να επηρεάσουν τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες της πόλης. Και δυστυχώς στην Αθήνα δεν έχει απομείνει άλλος μεγάλος ελεύθερος χώρος.
Η πρόταση για απαλλοτρίωση οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργία μικρών πάρκων, είναι εξ’ άλλου κοινωνικά και οικονομικά ανέφικτη ενώ απαιτεί χρόνια για να υλοποιηθεί. Έως ότου γίνουν οι απαλλοτριώσεις, το Ελληνικό θα έχει κτισθεί οριστικά. Η επικαλούμενη δικαιοσύνη είναι ουσιαστικά πρόφαση για να μην δημιουργηθεί τώρα το πάρκο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προβλήθηκε ως επιχείρημα η δημιουργία «Ολυμπιακών Έργων Πρασίνου». Πόσο από αυτό το πράσινο δημιουργήθηκε; Μόνο το 4,8% των προβλεπόμενων δένδρων και το 0,15% των θάμνων!!
ΨΕΜΑ: Το Ελληνικό δεν εκποιείται, δεν πωλείται, απλά θα μισθωθεί
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν το Ελληνικό ήταν κτήριο, θα μπορούσαμε να το εκμισθώσουμε προσωρινά. Αν όμως κτιστεί ένας ελεύθερος χώρος, κτίζεται για πάντα. Στην περίπτωση αυτή η απλή μίσθωση ισοδυναμεί με εκποίηση.
ΨΕΜΑ: Το Ελληνικό δεν θα βελτιώσει στο περιβάλλον της Αθήνας διότι δεν βρίσκεται στο κέντρο της
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μελέτες του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών λένε ακριβώς το αντίθετο. Εξ’ άλλου τα Ευρωπαϊκά μητροπολιτικά πάρκα βρίσκονται συνήθως σε ακτίνα 6-10 χλμ. από το κέντρο των πόλεων, όπως το Ελληνικό.
ΨΕΜΑ: Θα δημιουργηθούν 35.000 μόνιμες θέσεις εργασίας
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ποτέ, καμία επένδυση δεν έχει δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας, έστω προσωρινά. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό αλλά δεν προκύπτει από καμία μελέτη. Η κυβέρνηση παίζει απλά με τον πόνο των χιλιάδων ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου